Adventní kúra pro duši

Dnes pro vás máme recenzi knižní novinky z nakladatelství Paulínky.

Autorka knihy Adventní kúra pro duši s. Anna Mátiková FSP vešla ve známost již svou publikací Expedice Bible: Základní výbava. Tentokrát nám představuje „průvodce“ dobou adventní a zve nás, „abychom ‚rozbalili‘ dary Božího slova, jež nám v tomto období štědře naděluje mešní liturgie“.

První tři kapitoly knihy přinášejí zamyšlení nad nedělními texty, poté následují svátky a adventní ferie, knihu uzavírá kapitola „Intenzivní péče“, jež vrcholí Štědrým den. Kniha může posloužit k duchovní obnově jednotlivců i celých společenství.

Tady najdete video ukázku a představení knihy Kateřinou Lachmanovovou.

UKÁZKA Z KNIHY

„Preparát, který Ježíš podává v dnešním evangeliu, se svým složením a účinky podobá vitaminu C (soucit). Ježíš je okamžitě zasažen lidským utrpením a nečeká, až ochrnulý nebo ti, kdo ho nesou, vysloví svou prosbu. Okamžitě jedná a podává ležícímu pacientovi léčivou látku. Reakce některých přítomných ale prozrazují, že Ježíšova diagnostika a terapie neodpovídají lidským dohadům o možné diagnóze a vhodném terapeutickém postupu. Přítomní pravděpodobně očekávali lék obsahující účinnou látku M (lat. miraculum – zázrak) nebo alespoň velké balení vitaminu C (soucit). Ježíš však všechny překvapuje tím, že nemocnému podává lék REM (lat. remissio – odpuštění). Přítomní jsou rozhořčeni, poněvadž podle jejich mínění je podávání této látky vyhrazeno jedinému Lékaři, který (opět podle jejich mínění!) by tímto vzácným preparátem jen tak nemrhal. Ježíš je poněkud zklamán krátkozrakostí domnělých odborníků na duchovní diagnostiku a podává tedy nemocnému i substanci M. Vysvětlující slova, jimiž jeho aplikaci provází, ovšem jasně ukazují, že on sám považuje za vhodnější a účinnější právě látku REM. Po ní je třeba toužit a pravidelně ji přijímat. Předávkování nehrozí.

Bůh je vždy hluboce zasažen lidskou bídou, ať už jde o utrpení tělesné, nebo o duchovní strádání. Největší trýzeň mu způsobuje, když vidí člověka stiženého nemocí hříchu v jeho nejrůznějších projevech. V takových případech okamžitě nabízí jakékoli množství léku REM (odpuštění). V některých kruzích panuje přesvědčení, že výdej tohoto přípravku je podmíněn projevením lítosti, ale jak je zřejmé i z dnešního evangelního úryvku, Boží iniciativa člověka vždy předchází i co do nabídky odpuštění. Lítost ze strany člověka je samozřejmě zcela nezbytná ke vstřebání léčiva REM do organismu. V případě absence lítosti se totiž REM okamžitě vylučuje, aniž by došlo k žádoucím účinkům. (Pondělí po 2. neděli adventní, evangelium – Lk 5,17-26; s. 124–125).

Předkládaná „léčebná kúra“ nabízená v této knize je založená na Božím slově, které očišťuje, uzdravuje, utěšuje a napřimuje vše, co je v naší duši ochablé a pokřivené.

Brož., 192 s., cena: 249 Kč